evaluator ANEVAR

Evaluare / reevaluare pentru impozitare

Reevaluarea cladirilor din patrimoniul firmelor trebuie sa se realizeze cel putin odata la 3 ani.
In caz contrar, impozitul datorat pe cladiri de catre persoanele juridice creste odata cu cotele de impozitare ce se aplica la valoarea de inventar a cladirii.

impozit pe cladiri Bucuresti

Pentru anul 2013, cotele de impozitare pentru cladirile persoanelor juridice se incadreaza in trei intervale:

Conform art. 253 din Codul Fiscal, acestea sunt:

  • 0.25-1.5% pentru cladirile reevaluate in ultimii 3 ani
  • 10-20% pentru cladiri ce nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta
  • 30-40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta

Cotele exacte sunt stabilite pentru fiecare regiune de catre consiliile locale, respectand insa intervalele de mai sus. Conform H.C.G.M.B nr 3/2013, in Bucuresti, pentru anul 2013, valorile sunt de 1.5%, 10% (cladiri ce nu au fost evaluate in ultimii 3 ani) si 30% (cladiri ce nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani)

Pentru a evita cresterea cotei de impozitare a cladirilor trebuie sa se intocmeasca un raport de evaluare al imobilului de catre un evaluator autorizat ANEVAR.

Ca evaluator membru in Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), cu o experienta de peste 15 ani, realizez frecvent reevaluari pentru impozitare. Raportul imi este cerut de multe ori urgent de catre managerii sau contabilii firmelor ce se grabesc sa evite plata unui impozit majorat.

Raportul se intocmeste plecand de la date legate de suprafata, amplasarea si tipul constructiei si cu ajutorul unor poze si al unei inspectii a imobilului. Urmeaza aplicarea mai multor calcule si comparatii conforme cu metodologia ANEVAR in urma carora se ajunge la valoarea justa actualizata a imobilului - totul fiind sumarizat in cadrul raportului de evaluare care se preda persoanei juridice ce a cerut evaluarea. In baza raportului se actualizeaza valoarea de inventar a imobilului, reducandu-se astfel si cota de impozitare aplicata.

Termenul limita pentru a reduce impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice in anul 2013.

Reevaluarea cladirilor pentru reducerea impozitului aferent anului 2013 se poate realiza si in 2014 insa trebuie sa va grabiti. Reevaluarea trebuie sa fie realizata inainte de data limita pentru depunerea declaratiilor de impozitare, adica 31 ianuarie 2014 inclusiv. In anumite cazuri insa se poate admite decalarea declaratiei de impozitare chiar dincolo de acest termen.

Cat costa si in cat timp se realizeaza reevaluarea pentru impozitare?

Costul unui raport de evaluare incepe de la cateva sute de lei si poate creste in functie de complexitatea cladirii si a lucrarii sau in functie de necesitatea deplasarilor. In functie de urgenta, lucrarea poate fi predata in cateva zile, costul scazand pentru cazurile mai putin urgente.

Daca aveti nevoie de informatii mai concrete legat de oporutinitatea evaluarii, termenele, costurile, sau chiar rezultatul estimativ, va recomand sa ma contactati.

Resurse:

Taxe si impozite pe cladiri valabile pentru anul 2013 Ordonanta 81 privind reevaluarea activelor aflate in patrimoniul institutiilor publice

Contactati-ma pentru evaluari sau mai multe informatii.

Banica Iordache

Evaluator autorizat ANEVAR

0724253589

Banica Iordache, evaluator ANEVAR