evaluator ANEVAR

Evaluare, reevaluare imobile (terenuri, cladiri, constructii)

Exista o multitudine de situatii in care evaluarea imobilelor este obligatorie sau necesara. De accea este important de stiut ce presupune si in ce consta evaluarea imobiliara.

evaluare imobile

Reducerea cotei de impozitare este motivul principal pentru care firmele solicita evaluarea sau reevaluarea cladirilor. Daca sunteti interesati de acest subiect, gasiti aici mai multe informatii generale despre evaluarea pentru impozitare. Institutiile publice vor avea nevoie de servicii de reevaluare cladiri conform prevederilor ordonantei de urgenta 81 din 2003 revizuita.

Ce inseamna evaluarea imobilelor

Evaluarea imobilelor implica estimarea unui anumit tip de valoare, de obicei a valorii de piata a cladirilor, constructiilor sau terenurilor apartinand persoanelor fizice sau juridice. Evaluarea imobilelor este de regula solicitata atat de persoane fizice cat si de persoane juridice pentru a indeplini anumite cerinte (ex. Pentru fuziune sau asigurare). Evaluatorul aplica una sau mai multe metode, respectand standardele internationale pentru a estima valoarea de piata a unui imobil si fundamentand rezultatul final in cadrul unui raport de evaluare.

Care sunt situatilile in care este necesara evaluarea imobilelor?

Evaluarea imobilelor este adesea necesara in urmatoarele cazuri:

  • La vanzarea sau cumpararea anumitor active imobilizate
  • Cand nu s-a realizat o reevaluare in ultimii 3 ani, pentru reducerea cotei de impozitare asupra cladirilor persoanelor juridice
  • Pentru garantarea creditelor la banci (se aplica atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice)
  • Pentru aducerea unei cladiri, apartament, teren, etc ca aport la capitalul social al unei firme
  • Pentru asigurarea anumitor bunuri ( poate fi necesara atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice)

Este obligatoriu sa se apeleze la un evaluator ANEVAR pentru evaluarea imobilelor?

Asigurarea unei estimari cat mai exacte necesita o anumita pregatire din partea evaluatorului precum si cunoasterea unor metode specifice pentru evaluare. De aceea evaluarea imobilelor se realizeaza de regula de catre un evaluator acreditat ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania) ce detine acreditarea specifica pentru a evalua imobile.

Totusi, in functie de scopul si institutia care il solicita, raportul de evaluare poate fi realizat uneori si de un evaluator care nu este membru ANEVAR. Restrictii aditionale se aplica de exemplu la evaluarea pentru garantarea imprumuturilor, cand se poate apela numai la un evaluator agreat de catre banca.

Aflati daca este necesara evaluarea imobilelor in cazul dumneavoastra

Sunt evaluator autorizat ANEVAR si de peste 15 ani realizez rapoarte de evaluare numai atunci cand este in beneficiul clientului. Contactati-ma pentru a afla daca este necesara sau indicata evaluarea imobilelor in cazul dumneavoastra.

Mai multe informatii pe aceasta tema:

Informatii despre evaluarea pentru impozitare